14 ℃

Kerstactie Restjes Voor Afrika: al vierduizend kilo kliekjes ingezameld

Kerstactie Restjes Voor Afrika: al vierduizend kilo kliekjes ingezameld
Foto: Ryco Montefont / Shutterstock.com

Flinke stukken kip, nog halfvolle blikjes ragout en zelfs een bijna onaangeroerde bak tiramisu. Vrijwilligers van de actie Restjes Voor Afrika pluizen alle zakken na op nog eetbare restanten. Een dag na kerst is al vierduizend kilo kliekjes ingezameld voor hongerend Afrika.

“Dit was anders gewoon weggegooid”, zegt vrijwilligster Nanda Houtman terwijl ze wat restjes tonijn uit de verpakking schraapt. “Mensen koken voor het kerstdiner altijd veel te veel. Jaarlijks blijven er tienduizenden kilo’s restjes over. Nederlanders gaan dit niet meer opeten, maar voor Afrika is het nog prima voedsel.”

Verspreid over het land heeft Restjes Voor Afrika veertig inzamelpunten waar mensen hun kliekjes naartoe kunnen brengen. En dat doen ze massaal. “Dat vind ik het mooie aan Nederlanders. Dat we niet alleen aan onszelf denken, maar ook aan mensen die het minder hebben”, vertelt Houtman. “Iedereen heeft zich met kerst lekker volgegeten, maar we bewaren de kliekjes voor mensen in arme landen.”

Houtman hoopt dat de containers eind deze week allemaal vol zijn. Daarna gaan de kliekjes op transport naar Malawi, Angola en Somalië: “Het is echt hartverwarmend om te zien waar mensen mee aan komen zetten. Zojuist kwam een mevrouw met zes halve tomaten en een krop slappe sla. Voor haar is het afval, maar de mensen in Afrika kunnen er nog een mooie salade van maken.”

 
Deel dit artikel: