18 ℃

Kernreactor De Kuip bijna klaar

Feyenoord kan komend weekend al beschikken over noodstroom. Een kleine kernreactor naast stadion De Kuip moet voorkomen dat het licht opnieuw uitvalt.

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Afgelopen weekend moest de wedstrijd tegen VVV Venlo worden stilgelegd, omdat de elektriciteit was uitgevallen. Stadiondirecteur Jan van Merwijk beloofde maatregelen om nieuwe storingen te voorkomen. Een kleine kernreactor moet de stroomvoorziening in De Kuip garanderen.

De kernreactor is een afdankertje van het Russische bedrijf Nuklearna Elektrana en is maandagochtend in Rotterdam afgeleverd. Vanavond worden de splijtstaven geplaatst. Een nauwkeurig klusje, waarvoor specialisten uit Rusland worden ingevlogen. Na de ingebruikname kan de reactor zo’n 1000 MegaWatt aan elektriciteit leveren, genoeg om het stadion en de rest van de provincie van elektriciteit te voorzien. Voor radioactief koelwater is een tijdelijke pijpleiding naar de Maas aangelegd.

“Deze ‘back-up’ zal zorgen dat zelfs in het zéér onwaarschijnlijke geval dat dit ons nog eens overkomt, we dan toch heel snel weer de verlichting kunnen aansturen en een wedstrijd dus niet hoeft te worden gestaakt”, aldus Van Merwijk.

 
Deel dit artikel: