15 ℃
Vaticaan grijpt in:

Kerk mag hostie niet vervangen door stukje frikandel

Kerk mag hostie niet vervangen door stukje frikandel
Foto: iStockPhoto - Getty Images - Wideonet - Nieuwspaal

In veel kerken gebeurt het stiekem al. Tijdens de Heilige Communie worden geen hosties, maar stukjes frikandel uitgedeeld. Toch is deze “vleeshostie” volgens het Vaticaan niet toegestaan. Dat blijkt uit een brief die aan alle bisschoppen is gestuurd.

De katholieke kerk heeft al jaren te maken met een enorme leegloop. In een poging om meer mensen op zondag naar de kerk te lokken voor de eucharistieviering, besloten sommige priesters om de gelovigen tijdens de Heilige Communie te verrassen met een stukje frikandel, dat “vleeshostie” wordt genoemd. Volgens sommige bisdommen was nergens beschreven dat de hostie niet mag bestaan uit separatorvlees.

Met een brief hoopt paus Franciscus duidelijkheid te scheppen over wat wel en niet is toegestaan. Volgens het Vaticaan dient de hostie te bestaan uit zuivere tarwe. De hostie mag geen vlees bevatten en mag niet op smaak worden gebracht met mayonaise, curry en uitjes.

Het verbod op de “vleeshostie” betekent overigens niet dat de frituurpan uit de kerk moet verdwijnen. De traditionele hostie mag namelijk wél worden gefrituurd.

 
Deel dit artikel: