14 ℃

Kerk haalt kwetsende passages over Judas uit de Bijbel

Kerk haalt kwetsende passages over Judas uit de Bijbel
Foto: SeventyFour / Shutterstock.com

Er komt toch eerherstel voor Judas. De katholieke kerk in het Limburgse Schark heeft besloten om kwetsende teksten over Judas te verwijderen uit de Bijbel.

“Een aantal passages over Judas zat ons al langer niet lekker”, legt pastor Anton Meelius uit. “Hij zou Jezus hebben verraden en Hem zelfs hebben uitgeleverd aan de Romeinse autoriteiten. Allemaal aantijgingen waarvoor nooit enig bewijs is geleverd, maar die wel zeer kwetsend zijn voor de nabestaanden.”

Volgens Meelius past het verwijderen van de pijnlijke Bijbelteksten in een ‘bredere maatschappelijke ontwikkeling’: “De hele wereld is bezig met het herzien van de geschiedenis, met name de zwarte bladzijden. Daarbij mag ook kritisch worden gekeken naar de Bijbel.”

Zo’n 30 bladzijden uit het Evangelie volgens Mattheüs zijn inmiddels uit de Bijbel gescheurd. “We hopen hiermee recht te doen aan het verdriet dat deze smadelijke teksten hebben veroorzaakt bij de nabestaanden van Judas”, aldus pastor Meelius. “Kijk, een verhaal heeft altijd twee kanten. Er wordt vaak gesproken over de Judas als de grote verrader, maar laten we niet vergeten dat Jezus zelf ook niet de makkelijkste was.”

 
Deel dit artikel: