13 ℃

Haringkebab maakt einde aan Turkijerel

De hoog opgelopen spanningen tussen Nederland en Turkije lijken te worden opgelost in Rotterdam. De Turks-Nederlandse kebabverkoper Cemil Behçet speelt een bemiddelende rol in het conflict. Zijn “broodje haringkebab” moet Nederlanders en Turken weer nader tot elkaar brengen.

haringkebab

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Iarkov Filimonov

In zijn Rotterdamse kebabzaak gaan ze letterlijk als warme broodjes over de toonbank. Nederlandse Turken zijn woedend op de Nederlandse regering, die een toespraak van de Turkse minister Kaya in de stad verbood. Met een speciaal broodje hoopt Behçet de vrede te herstellen.

Sinds zaterdag verkoopt Behçet een broodje haringkebab, echte Hollandse zoute haring, omwikkeld met Turkse kebab. “Mijn broodje brengt Nederlanders en Turken weer bij elkaar”, zegt de sympathieke ondernemer. “Het beste uit de Turkse en de Nederlandse keuken in één broodje. Een mooi voorbeeld van onze geslaagde multiculturele samenleving.”

Aan een tafeltje zitten Turkse en Nederlandse klanten samen te eten. “In mijn zaak hoor je geen discussies over Erdogan, Aboutaleb of Rutte. Met volle mond mag je niet praten. Erdogan had Nederlanders nooit voor fascisten kunnen uitmaken als er een broodje haringkebab in zijn mond had gezeten.”

 
Deel dit artikel: