16 ℃

Katten komen niet altijd op hun pootjes terecht

Veel mensen denken dat katten na een val of sprong altijd op hun pootjes terechtkomen. Toch is dat niet altijd waar. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers. Vanaf welke hoogte kunnen katten nog veilig springen?

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Andrey Kuzmin – Lauren Discipio – Nieuwspaal

Katten hebben een zeer flexibele ruggengraat die ze tijdens hun val kunnen draaien. Daardoor landen ze keurig op hun pootjes. Die regel geldt echter niet bij sprongen vanaf grote hoogte, ontdekten de wetenschappers.

“We begonnen ons onderzoek met een gehuurd vliegtuigje en dertig asielkatten”, zegt onderzoeksleider Thijs Snibbert. “Bij een sprong vanaf 1 kilometer hoogte hadden de katten grote moeite met de landing. De helft landde op de pootjes, meestal de achterste helft. Dat hadden wij niet verwacht.”

Volgens Snibbert bewijzen deze ontdekkingen het belang van wetenschappelijk onderzoek. “Katten die van een flatgebouw werden geduwd toonden duidelijk aan dat de anatomie van deze dieren verre van volmaakt is. Een volwassen kat overleeft probleemloos een sprong vanaf tien meter hoogte. Maar vanaf de derde etage was het voor minstens tien proefdieren nog een hele uitdaging”, aldus Snibbert.

De mythe dat katten altijd op hun pootjes terechtkomen is dus ontkracht. Volgende week testen de wetenschappers de hittebestendigheid van egels.

 
Deel dit artikel: