14 ℃

Je kat in de wasmachine… gevaarlijk of niet?

Over katten en wasmachines bestaan nogal wat misverstanden. Natuurlijk wordt je kat in de machine mooi schoon, maar er zijn verhalen bekend over katten die zo’n wasbeurt niet overleefden. Hoe gevaarlijk is het precies? Dierenarts Thijs Snibbert geeft advies.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Julia

Veel baasjes weten niet hoe ze hun kat schoon moeten houden. Sommige katten kruipen zelf in de wasmachine. Je zou dus denken: dat zit wel goed. Toch zijn deze apparaten niet voor huisdieren bedoeld.

Of de wasmachine écht gevaarlijk is voor katten was nog nooit wetenschappelijk onderzocht. Dierenarts Thijs Snibbert nam de proef op de som met vijf asielkatten.

“De resultaten hangen sterk af van het gekozen wasprogramma”, vertelt Snibbert. “Al na tien minuten ontdekte ik dat de wastemperatuur van groot belang is. De kookwas doodt weliswaar de meeste bacteriën, maar ook de kat zelf. Bovendien is een temperatuur van 90 graden niet erg milieuvriendelijk. Slechts bij een korte wasbeurt op 30 graden kwam één van de vijf proefdieren er levend en tamelijk schoon uit. Helaas ging het daarna alsnog fout bij het centrifugeren.”

“De wasmachine is dus niet geschikt voor katten”, concludeert Snibbert. “Moet het echt schoon, breng je huisdier dan naar de stomerij.”

 
Deel dit artikel: