14 ℃

Schrijnend: kansarme kinderen bedelen om geld in ruil voor postzegel

Schrijnend: kansarme kinderen bedelen om geld in ruil voor postzegel
Foto: Semmick Photo / Shutterstock.com

ULVENHOUT - De afgelopen dagen wordt er steeds meer melding gedaan van kansarme kinderen die bedelend aan de voordeur staan en bewoners vragen om geld in ruil voor een postzegel. De Kinderombudsman spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling en vraagt Nederlandse huishoudens om de postzegel aan de buitenkant van de deur op te plakken, zodat de grootte van het probleem zichtbaar wordt en oplossingen kunnen worden bedacht.

“Mijn man en ik waren net aan het avondeten”, herinnert Maria Klaassen (51) uit Ulvenhout zich. “Plots werd er aangebeld en stonden er twee meisjes voor de deur. Basisschoolleeftijd. Ze vroegen me of ik voor vier euro een postzegel van ze wilde kopen. ‘Liever niet’, dacht ik, want ik vond het maar een prijzige postzegel. Toen ik echter besefte dat de postzegel symbool moest staan voor het vreselijk leed dat deze meisjes doormaken, besloot ik ‘m toch te kopen. ‘Sterkte voor jullie en houd hoop’, zei ik tot besluit. De meisjes keken me verbaasd aan en huppelden toen vrolijk verder, hun zorgen even vergetend.”

De Kinderombudsman heeft inmiddels al vele Nederlanders gesproken die net als mevrouw Klaassen uit compassie te veel geld hebben neergelegd voor een postzegel. Voor de Nederlanders bij wie nog niet is aangebeld, schetst de Kinderombudsman een profiel waaraan zij de bedelende kinderen kunnen herkennen: “De kinderen zijn vaak jong en klein van stuk. Om hun ruildeal heen laten ze soms woorden vallen als ‘juffrouw’, ‘school’, maar ook ‘de grote clubactie’ is weleens gehoord. Tot slot komen de kinderen enthousiast en zorgeloos over, maar schijn bedriegt.”

 
Deel dit artikel: