23 ℃
Nog geen reactie van Poetin

Kan Rusland de derde boete voor Ongehoord Nederland nog wel betalen?

Kan Rusland de derde boete voor Ongehoord Nederland nog wel betalen?
Foto: Gil Corzo / Shutterstock.com

De Russische president Poetin heeft nog niet gereageerd op het voornemen van de NPO om omroep Ongehoord Nederland opnieuw een boete op te leggen. Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag vraagt zich af of Rusland nog de financiële middelen heeft om de boete te betalen.

Uit onderzoek van de NPO Ombudsman blijkt dat Ongehoord Nederland ook in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws de journalistieke code van de NPO herhaaldelijk heeft overtreden. Ongehoord Nieuws zou volgens de ombudsman bezig zijn met het ‘systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie’. Als Ongehoord Nederland opnieuw een boete krijgt, is dat de derde in korte tijd. Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag vraagt zich af hoe Rusland daarop zal reageren.

“Bij de eerste boete ging het om een bedrag van 84.000 euro (6,4 miljoen roebel), gevolgd door een tweede boete van 56.000 euro (4,2 miljoen roebel). Dat zijn bedragen die er op de Russische begroting flink inhakken”, aldus Omslag. “De vraag is of er nog een derde boete komt en zo ja, hoe hoog die wordt. Natuurlijk zal Rusland er best wat voor over hebben om de Russische boodschap via westerse media te kunnen verspreiden, maar ook daar hebben ze te maken met budgetten. Bovendien kost die oorlog al verschrikkelijk veel geld. Je kunt niet steeds verwachten dat Rusland de portemonnee trekt als Ongehoord Nederland weer een boete krijgt.”

 
Deel dit artikel: