16 ℃

Sneeuw… kan het ook in óns land vallen?

Sneeuw… kan het ook in óns land vallen?
Foto: Jarek Kilian / Shutterstock.com

Sneeuw. U heeft het vast weleens gezien op het journaal, of tijdens uw wintersportvakantie. Dit opmerkelijke weerverschijnsel lijkt steeds dichterbij te komen. Is er een kans dat ook in óns land sneeuw valt?

Sneeuw lijkt niet meer alleen voor te komen in ijskoude landen als Rusland, Finland en Noorwegen. In het afgelopen weekend werd zelfs het Verenigd Koninkrijk getroffen door sneeuw. Vanwege hevige sneeuwval moesten de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick worden gesloten. Volgens sommigen is het niet ondenkbaar dat het ook in Nederland een keer gaat sneeuwen.

“Het is mogelijk dat het gebeurt, maar gelukkig is die kans heel klein”, zegt Thomas Indra van MeteoScience. “Voor sneeuw zijn zeer specifieke weersomstandigheden nodig. De temperatuur op grote hoogte moet zo’n 12 graden onder het vriespunt liggen. Verder moeten er voldoende waterdruppels in de lucht hangen, die dan ook nog sneeuwkristallen moeten vormen. Dat zie ik boven Nederland niet zo snel gebeuren.”

Volgens Indra moeten we het klimaat in Nederland niet verwarren met dat in Rusland: “Regen of zo, dat zou best een keer kunnen. Maar sneeuw in Nederland? Nee, dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk.”

 
Deel dit artikel: