18 ℃
Jaarlijks 75 tot 140 doden

Kamerlid Gideon van Meijeren wil meer alcoholcontroles in het verkeer

Kamerlid Gideon van Meijeren wil meer alcoholcontroles in het verkeer
Foto: Mauvries / Shutterstock.com / Davide Heijmans / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

De Tweede Kamer én de politie moeten meer aandacht besteden aan de verkeersveiligheid. Dat vindt FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren.

De politie moet vooral meer controleren op rijden zonder rijbewijs, door rood licht rijden en alcoholgebruik in het verkeer. “Vroeger werd je nog weleens aangehouden voor een alcoholcontrole, maar hoe vaak maak je dat nu nog mee?”, vraagt Van Meijeren zich af.

Elk jaar komen gemiddeld 75 tot 140 mensen om door alcohol in het verkeer. “Het gaat daarbij om mensen die denken dat het geen kwaad kan om na een paar glaasjes toch de weg op te gaan. Dat leidt helaas regelmatig tot ongelukken met fatale afloop. De politie moet alles op alles zetten om notoire drankrijders van de weg te halen”, aldus Van Meijeren.

Om te bewijzen dat de politie inderdaad te weinig controleert, deed Van Meijeren op eigen initiatief een aantal experimenten: “In het belang van de verkeersveiligheid wilde ik de proef op de som nemen. Bij alle gevallen werd ik slechts drie keer van de weg gehaald. Dat was in 2010, 2011 en 2021. Een keer ging de dader zelfs bijna vrijuit, omdat ik niet meewerkte aan een blaastest. Dan denk ik: verdorie, beste politie, dat kan en móet beter.”

 
Deel dit artikel: