13 ℃

Kakkerlak verdwijnt uit Chinese keuken

Steeds minder Chinese restaurants hebben nog kakkerlakken in de keuken. Regelmatig zorgt de aanwezigheid van de diertjes voor problemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarom hebben Chinese chefs besloten dat de kakkerlak niet meer welkom is in de keuken.

Foto: Wasant / Shutterstock.com

Uit inspectierapporten blijkt dat de NVWA regelmatig boetes en waarschuwingen uitdeelt aan Chinese restaurants waar kakkerlakken zijn aangetroffen. In het ergste geval kan een restaurant zelfs worden gesloten. De kakkerlakken moeten verdwijnen, tot groot verdriet van de traditionele Chinese restaurants.

“Heel, heel jammer”, zegt chefkok Yoni Tsu Lingam van restaurant De Chinese Muur. “Wij hechten veel waarde aan onze kakkerlakken. Ze zijn onderdeel van onze eetcultuur. Het is een stukje traditie dat de Nederlanders niet begrijpen.”

Toch moet ook restaurant De Chinese Muur afscheid nemen van de kakkerlakken. “Vanaf volgende week is er hier geen kakkerlak meer te vinden. We kunnen ons geen boete veroorloven”, zucht Tsu Lingam. “We hebben onze menukaart al aangepast. Veel traditionele Chinese gerechten kun je nou eenmaal niet bereiden zonder kakkerlakken. Dan zijn ze niet krokant.”

 
Deel dit artikel: