27 ℃
Krachtig signaal:

“Kabinetsleden zullen in Qatar bij eventueel doelpunt niet juichen”

“Kabinetsleden zullen in Qatar bij eventueel doelpunt niet juichen”
Foto: YT CC

Sportminister Conny Helder blijft bij haar beslissing: er gaat toch een kabinetsdelegatie naar het WK in Qatar, ondanks de grove schendingen van mensenrechten in dat land. “Maar”, zegt ze erbij, “het regime in Qatar hoeft er niet op te rekenen dat er gejuicht gaat worden.”

Bij de voorbereiding voor het WK in Qatar zijn vele duizenden gastarbeiders slecht behandeld. De arbeidsomstandigheden waren zo slecht, dat veel arbeiders bij de bouw van stadions en hotels zijn overleden. In de afgelopen weken werden duizenden arbeidsmigranten in Qatar uit hun huizen gezet om plaats te maken voor voetbalsupporters.

“De mensenrechtensituatie in Qatar vraagt om een krachtig signaal uit Nederland”, zegt sportminister Conny Helder. “Daarom zal bij de wedstrijden wel een kabinetsdelegatie aanwezig zijn, maar zal beslist niet worden gejuicht. Mocht Oranje scoren, dan zullen we geen spier vertrekken. Van enig plezier zal absoluut geen sprake zijn, laat staan van een feestje.”

Politiek analist Fons Knielen spreekt van een ongekend hard signaal van het Nederlandse kabinet: “Natuurlijk moet Qatar gestraft worden voor de mensenrechtenschendingen, maar je kunt je afvragen of dit niet wat te ver gaat. Straks zit daar een zware delegatie uit Nederland met een streng gezicht naar een pot voetbal te kijken. Dat gaat het Qatarese regime echt pijn doen, reken daar maar op.”

 
Deel dit artikel: