23 ℃

Kabinetsdelegatie wil geld voor Groningen: “Treurig dat mensen in deze uithoek moeten leven”

Kabinetsdelegatie wil geld voor Groningen: “Treurig dat mensen in deze uithoek moeten leven”
Foto: Alexandros Michailidis / Marineke Thissen / Shutterstock.com

Maar liefst zes kabinetsleden bezochten gisteren de provincie Groningen. Alle zes kwamen ze tot de conclusie dat er veel meer geld naar de Groningers moet gaan om het leven in de uithoek van Nederland enigszins te verzachten.

Premier Mark Rutte is één van de bewindslieden die Groningen bezochten. Hij zegt ontdaan te zijn van wat hij heeft gezien: “Tot en met Utrecht vond ik de trip naar Groningen niet onaardig. Maar wat ik daarna zag was hemeltergend. Flevoland en Friesland deden al pijn aan mijn ogen, maar toen we eenmaal in Groningen waren zag ik dat het allemaal nog erger kan. Wat een armoede. Wat een ellende. Wat een parodie op een beschaving. Ik heb nu met eigen ogen gezien dat deze mensen inderdaad hulp nodig hebben.”

Rutte zegt te denken aan een bedrag dat in de miljarden loopt: “We moeten niet vergeten dat ook in deze uithoek uiteindelijk Nederlanders wonen. Weliswaar Nederlanders die nog met één been in de middeleeuwen wonen, maar dat betekent nog niet dat we onze neus voor ze moeten ophalen. En daarom roep ik alle ontwikkelde mensen in de Randstad op om samen met het kabinet de schouders eronder te zetten en een gebied dat niet voor niets Achterhoek heet in de vaart der volkeren op te stuwen.”

 
Deel dit artikel: