14 ℃

Kabinet wil nieuw onderzoek heksenvervolging 16e eeuw: “Wellicht niet de juiste juridische procedures gevolgd”

Kabinet wil nieuw onderzoek heksenvervolging 16e eeuw: “Wellicht niet de juiste juridische procedures gevolgd”
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Het kabinet wil nieuw onderzoek naar de heksenprocessen te Bredevoort in de 16e en 17e eeuw. Enkele tientallen vermeende heksen werden destijds op de brandstapel gegooid. Volgens schrijfster Susan Smit zijn daarbij mogelijk niet de juiste procedures gevolgd. 

Smit pleit in De Telegraaf voor eerherstel voor de heksen die vierhonderd jaar geleden op de brandstapel belandden. “Eerherstel is in principe mogelijk, maar zo ver is het uiteraard nog niet”, benadrukt Rutte. “We zullen eerst moeten onderzoeken hoe justitie destijds te werk is gegaan. Misschien waren de vrouwen inderdaad onschuldig, maar misschien ook niet. Mocht uit nieuw onderzoek blijken dat het wel degelijk om heksen ging, dan was de brandstapel volgens de toen geldende jurisprudentie een passende strafmaatregel.”

Rutte hoopt dat Susan Smit, die zich een ‘moderne heks’ noemt, aan het onderzoek wil meewerken. “Uiteraard moeten we ons oordeel baseren op de onderzoeksmethoden die destijds voorhanden waren”, benadrukt Rutte. “Smit kan bijvoorbeeld met haar vingers en tenen vastgebonden in het water worden gegooid. Het is voor het onderzoek van groot belang om te zien of zij blijft drijven.”

 
Deel dit artikel: