17 ℃

Kabinet wil meer snelwegen aanleggen voor demonstranten Extinction Rebellion

Kabinet wil meer snelwegen aanleggen voor demonstranten Extinction Rebellion
Foto: Pieter Brantjes / Shutterstock.com

AMSTERDAM - “Als deze demonstratie ons iets laat zien, dan is het dat er in ons land dringend behoefte is aan meer asfalt”, zegt demissionair verkeersminister Mark Harbers.

Nadat activisten van Extinction Rebellion eerder al de A12 blokkeerden, streken ze zaterdag neer op de snelweg A10 in Amsterdam. Ze demonstreerden tegen ING, die volgens de actiegroep de klimaatverandering financiert. Minister Harbers heeft begrip voor de actievoerders, maar vindt wel dat er voor hen meer snelwegen moeten worden aangelegd.

“De strijd tegen klimaatverandering is erg belangrijk en ik wil die graag faciliteren met de aanleg van nieuwe snelwegen waarop de mensen van Extinction Rebellion kunnen plaatsnemen”, aldus Harbers. “Ik denk bijvoorbeeld aan een tweede ringweg rond Amsterdam, die we de A11 kunnen noemen.”

De aanleg van een nieuwe snelweg kost vele miljoenen. Is dat niet een te grote uitgave voor alleen klimaatdemonstraties? “Ik kan me voorstellen dat u die vraag stelt”, zegt de minister. “Maar al dat prachtige asfalt is niet alleen nuttig voor de klimaatactivisten. Op momenten dat er niet wordt gedemonstreerd, kunnen de nieuwe snelwegen worden gebruikt voor meer autoverkeer. Zo helpen we het klimaat én de automobilist.”

 
Deel dit artikel: