16 ℃

Kabinet wil kleuters ontzien bij klimaatbelasting

Kinderen hoeven niet mee te betalen aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet. Wel komt er een CO2-heffing voor de industrie. 

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Premier Rutte gaf zijn toelichting op de klimaatplannen. Het kabinet wil de uitstoot van het schadelijke CO2 in 2030 hebben teruggebracht met 49 procent. Er komt een CO2-heffing voor grote bedrijven. Daar staat tegenover dat kleuters niet mee hoeven te betalen aan de klimaatmaatregelen. Dat houdt in dat het zakgeld van Nederlanders van tot 18 jaar niet belast zal worden met een CO2-heffing.

Ondernemers hebben geen goed woord over voor het plan. “De meeste ondernemers zijn 50-plussers en binnenkort dood. Zij zullen dus nooit van de klimaatverbeteringen kunnen profiteren”, zegt ondernemersverbond VVNB in een eerste reactie. “Juist kleuters profiteren het meest van de klimaatplannen. Zij lopen nog de meeste jaren in het klimaat rond. Dan is het toch logisch dat zij daarvoor betalen?”

Ook ouders zijn niet te spreken over het beleid. “Kleuters moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ik had graag een CO-heffing gezien voor onze Lucas”, zegt een vader over zijn 4-jarige zoon. “Als Lucas maar niet denkt dat hij hiermee wegkomt. Ik pak hem wel via de energierekening.”

 
Deel dit artikel: