Kabinet wil in gesprek met boeren maar heeft groot probleem: “We verstaan ze niet”

Kabinet wil in gesprek met boeren maar heeft groot probleem: “We verstaan ze niet”
Foto: YT CC

Het kabinet heeft laten weten open te staan voor een gesprek met de boeren, maar door een onoverbrugbare taalbarrière lijkt zo’n gesprek er toch niet te komen.

In het Gelderse Stroe demonstreerden woensdag enkele duizenden boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie zegt dolgraag met de boeren te willen praten over hun eisen, maar dat zoiets in de praktijk lastig is: “In Den Haag hebben we altijd de grootste lol als we het hebben over de inwoners van de binnenlanden. De gekke taaltjes die ze daar bezigen blijven een inspiratiebron voor de meest hilarische grappen. Helaas zien we nu dat het niet alleen maar jolijt is. In tijd van nood is al dat gemompel verdomd onhandig.”

Ook minister Van de Wal van Natuur en Stikstof laat weten open te staan voor een verduidelijkend gesprek met de boeren, maar ook zij loopt tegen taalgrenzen aan: “Het is buitengewoon schattig dat de bewoners van afgelegen gebieden als Gelderland en Drenthe hun eigen ondoorgrondelijke taaltjes hebben, maar dat heeft wel tot gevolg dat beschaafde en ontwikkelde mensen zoals politici er geen zak van begrijpen. Mensen met zo’n accent lopen hier op het Binnenhof, god zij geprezen, niet rond. En dus hebben wij geen idee wat ze precies willen. Maar mijn goed ontwikkelde onderbuikgevoel zegt mij dat we aardig op dezelfde lijn zitten.”

 
Deel dit artikel: