22 ℃

Kabinet wil flitsmarkt privatiseren

Naast de overheid mogen binnenkort ook bedrijven en particulieren de snelheid van automobilisten controleren. De bedoeling is dat de flitsmarkt nog dit jaar wordt opengesteld.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Shutterstock.com – Brian A Jackson

Nu zijn alle flitspalen en snelheidsradars nog eigendom van de overheid. Na de wetswijziging mag iedereen dergelijke apparaten plaatsen en exploiteren. Verkeersdeskundige Gerard Oefermans spreekt van een slimme zet: “De aanschaf en het onderhoud van flitspalen kost de overheid veel geld. Door de exploitatie van flitspalen over te laten aan de markt kan de overheid veel geld besparen.”

Volgens Oefermans is de flitsmarkt een lucratieve branche. “Een strategisch opgestelde flitspaal verdient zichzelf binnen een paar maanden terug. Een flitspaal levert gemiddeld 332.000 euro per jaar aan boetes op. Er zijn genoeg bedrijven te vinden die zo’n apparaat langs de weg willen zetten. En meer flitspalen betekent meer verkeersveiligheid.”

Ook voor de automobilisten levert een private flitsmarkt veel voordeel op. Oefermans: “Je krijgt marktwerking in de flitsindustrie. Flitsbedrijven gaan elkaar beconcurreren met verschillende tarieven. Zo kan het zijn dat een automobilist zich liever laat flitsen door een paal van bedrijf A dan door een paal van bedrijf B, omdat hij dan net iets voordeliger uit is.”

 
Deel dit artikel: