18 ℃
1,6 miljard voor isolatie en dekens

Kabinet waarschuwt Groningers voor de kou na stoppen gaswinning

Kabinet waarschuwt Groningers voor de kou na stoppen gaswinning
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

GRONINGEN - Groningers zouden het weleens ‘heel, heel erg koud’ kunnen krijgen als de gaswinning is gestopt. Die waarschuwing komt van staatssecretaris Hans Vijlbrief. 

Op aandringen van de Groningers zelf wordt de gaswinning in de provincie zo snel mogelijk stopgezet. Het kabinet stelt 1,6 miljard euro beschikbaar waarmee inwoners van Groningen hun huizen kunnen isoleren en dekens kunnen aanschaffen. Volgens deskundigen hebben Groningers daarmee een redelijke kans om koude winters in de toekomst te overleven.

“Veel huizen in Groningen worden nu nog verwarmd met aardgas, maar hoe moet dat als de gaskraan straks definitief dicht is? Het zou mijn keuze niet zijn, wonen in een ijskoud huis, maar ik vind het moedig dat de Groningers het toch willen proberen”, aldus Vijlbrief.

De suggestie dat Groningers misschien toch aardgas kunnen blijven gebruiken als de gaswinning in de provincie is gestopt, zorgt voor een brede lach op het gezicht van de staatssecretaris: “Wel de lusten, maar niet de lasten, bedoelt u? Nee, zo zit de wereld natuurlijk niet in elkaar. Maar een goed geïsoleerd huis en een paar warme dekens helpen zeker om de gasloze winters door te komen. Ik kan u verzekeren dat ik Groningers hoe dan ook het allerbeste toewens.”

 
Deel dit artikel: