Kabinet verontwaardigd: veel mensen ’s avonds niet op straat, ondanks opheffen avondklok

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De avondklok is opgeheven, maar dat weerhoudt mensen er kennelijk niet van om ’s avonds thuis te blijven. Het kabinet vraagt zich dan ook af of het opheffen van de avondklok wel zinvol was.

De avondklok leidde in ons land tot protest. Veel Nederlanders vonden de avondklok onnodig, of zagen die als een onrechtmatige aantasting van hun vrijheid. Maar nu de avondklok tot het verleden behoort, weigeren veel mensen alsnog om ’s avonds of ’s nachts de straat op te gaan.

Premier Rutte ergert zich aan het gedrag van de binnenzitters: “Wekenlang is er tegen de avondklok gedemonstreerd. Daar heeft het kabinet uiteindelijk naar geluisterd. Maar wat gebeurt er nu? Als ik ’s avonds een rondje door Den Haag maak, dan zie ik talloze mensen nog thuis voor de televisie zitten. Dan denk ik: misschien hebben we toch te veel naar de burger geluisterd.”

Het kabinet onderzoekt of maatregelen nodig zijn om de nachtelijke uitgaansbereidheid te vergroten. Rutte: “Ik hoop vooralsnog op de vrijwillige medewerking van de bevolking. Gedwongen huisuitzetting is een zwaar middel.”

 
Deel dit artikel: