16 ℃
Stikstofuitstoot moet omlaag:

Kabinet trekt 25 miljard uit voor uitkoopregeling Formule 1-teams

Kabinet trekt 25 miljard uit voor uitkoopregeling Formule 1-teams
Foto: Motorsports Photographer / Shutterstock.com

Het kabinet trekt in totaal 25 miljard euro uit voor het uitkopen van Formule 1-teams bij de Grand Prix van Zandvoort. Met een forse reductie van het aantal teams moet de stikstofuitstoot rond het circuit met de helft worden teruggebracht.

Natuur- en milieuorganisaties trokken maanden geleden al aan de bel, omdat de raceauto’s tijdens de Grand Prix meer stikstof uitstoten dan is toegestaan. Dat heeft gevolgen voor de biodiversiteit op het circuit, dat pal naast een Natura 2000-gebied ligt.

Stikstofminister Christianne van der Wal wil dat het aantal deelnemende teams in 2030 met de helft is teruggebracht. Een deel van de coureurs, onder wie Nicholas Latifi, zal uit eigen beweging stoppen, maar er zullen ook auto’s moeten worden onteigend. Daarvoor ontvangen de teams wel een ruimhartige compensatie.

Van der Wal wil de auto’s van Ferrari en Mercedes het eerst onteigenen. De deelname van Red Bull Racing wordt vooralsnog gedoogd. Het Formule 1-team van Williams maakt vrijwillig gebruik van de uitkoopregeling.

 
Deel dit artikel: