19 ℃

Kabinet treedt af: “Op 17 maart dienen we ons ontslag in”

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De kogel is eindelijk door de kerk. Het kabinet treedt af om de kinderopvangtoeslagaffaire. Er is ook al een datum gesteld: op 17 maart zullen de kabinetsleden hun ontslag indienen.

Het aftreden van het kabinet hang al een tijdje in de lucht. Donderdag gaf Lodewijk Asscher al zijn positie als lijsttrekker van de PvdA op. Op 17 maart volgen dus ook de ministers en staatssecretarissen.

Premier Rutte zal namens het kabinet het ontslag aanbieden aan de koning. Volgens Rutte is dit de enige juiste beslissing: “We hebben de burger ernstig in de kou laten staan door deze hele affaire. Hoogste tijd dus dat we een ingrijpende beslissing nemen en per 17 maart opstappen.”

Maar hoe ingrijpend is dit ontslag nu eigenlijk? 17 maart zouden er toch al verkiezingen zijn? Volgens Rutte is dat te kort door de bocht: “Het lijkt misschien niet meer dan een symbolische daad om op de dag van de verkiezingen op te stappen, maar zo is het toch niet. Dit is een zeer ingrijpende dag voor alle kabinetsleden. We zullen moeten leven met het feit dat we de komende tijd gewoon krijgen doorbetaald, terwijl we het niet verdiend hebben. Een zware last.”

 
Deel dit artikel: