23 ℃

Kabinet stuurt toch delegatie naar Russische aanslag op Oekraïense waterdam

Kabinet stuurt toch delegatie naar Russische aanslag op Oekraïense waterdam
Foto: YT CC

Er zal toch een afvaardiging van de Nederlandse regering aanwezig zijn bij het opblazen van de Kachovka-waterdam in de Oekraïense regio Cherson. Dat laat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken weten.

Rusland zal naar verwachting komende week de Kachovka-waterdam in de Oekraïense provincie Cherson tot ontploffing brengen, in een poging de opmars van Oekraïense strijdkrachten te stuiten. De Tweede Kamer vindt dat daar geen Nederlandse kabinetsdelegatie bij aanwezig moet zijn, maar Hoekstra ziet dat anders. Volgens Hoekstra zal wegblijven niets aan de situatie veranderen.

“Het kabinet is voornemens de gebruikelijke regeringsdelegatie naar de Russische aanslag op de Kachovka-dam te sturen”, schrijft Hoekstra. “Alles wijst erop dat Rusland de dam gaat opblazen, of Nederland daar nu wel of niet bij is. In dat opzicht heeft het weinig zin om weg te blijven.”

Als Rusland de dam opblaast is het volgens Hoekstra belangrijk dat Nederland daarbij aanwezig is: “Het opblazen van de dam zou een afschuwelijke oorlogsmisdaad zijn, maar in de verre toekomst willen we wel weer Russisch aardgas. Om die reden moeten we onze principes nu even opzij zetten.”

 
Deel dit artikel: