12 ℃

Kabinet presenteert nieuwe kaart met rode, gele en groene gebieden

Kabinet presenteert nieuwe kaart met rode, gele en groene gebieden
Foto: Yarr65 / Shutterstock.com

Het kabinet heeft vandaag een nieuwe kaart van ons land vrijgegeven, waarop grote en kleine cirkels zijn ingetekend. De cirkels hebben de kleuren rood, geel en groen.

Het kabinet heeft vooral delen van Friesland, Noord-Holland en Gelderland aangewezen als ‘groene gebieden’, aangevuld met twee kleinere groene zones in het zuiden van Zeeland. De gele zones bevinden zich ruwweg in een strook die van noord naar zuid over het land loopt. Opmerkelijk is dat de grootste gele cirkel bij Assen is ingetekend en gedeeltelijk wordt overlapt door een groene cirkel.

De meeste rode cirkels bevinden zich in het oosten van ons land, met uitzondering van een grote rode cirkel op Goeree-Overflakkee en een kleinere bij Wieringerwerf. Vooral de grote rode zone ten zuiden van Nijmegen is zorgwekkend.

Mirjam Jonkelee (52) woont in het Overijsselse Vriezenveen, midden in een rode cirkel: “Ik woon hier al meer dan dertig jaar. Als je hier door het dorp loopt, krijg je niet de indruk dat dit een rood gebied is. Maar nu ik het zo op de kaart zie, ja, dan schrik ik wel even.”

Beleidsadviseur Dirk-Jan IJstelbeek is niet verrast door de cirkels op de kaart: “Eigenlijk hadden we dit al een beetje verwacht. Nu is de vraag hoe we van de rode gebieden weer groene gebieden kunnen maken. Dat is geen gemakkelijke klus, maar als je het mij vraagt is het zeker geen onhaalbare kaart.”

 
Deel dit artikel: