17 ℃
Hogere lonen

Kabinet pleit voor structurele loon-prijsspiraal

Kabinet pleit voor structurele loon-prijsspiraal
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Het kabinet wil dat werkgevers de lonen verhogen om de koopkracht te repareren. Volgens het kabinet is een loonsverhoging de snelste manier om een zogenoemde loon-prijsspiraal te realiseren.

Door de torenhoge inflatie hebben veel Nederlanders moeite om rond te komen. “Hier en daar zie je ook wel dat de lonen stijgen, maar het houdt geen gelijke tred met de prijsstijgingen. Voor een echte loon-prijsspiraal moeten loon- en prijsstijgingen elkaar voortdurend opvolgen. En dat is wat we willen”, aldus minister Van Gennip van Sociale Zaken.

Minister Kaag van Financiën is het daarmee eens. “Een loon-prijsspiraal is een structurele oplossing. De lonen moeten omhoog, waardoor de loonkosten toenemen. Die loonkosten worden door de bedrijven doorberekend in de prijzen van producten, waardoor die nóg duurder worden en de koopkracht weer afneemt. Dan moeten de lonen dus nog verder omhoog, waardoor de loonkosten nog meer toenemen. Die loonkosten worden door de bedrijven doorberekend in de prijzen van producten, waardoor die nog duurder worden en de koopkracht weer afneemt. Dan moeten de lonen dus nog verder omhoog, waardoor de loonkosten toenemen. Die loonkosten worden door de bedrijven doorberekend in de prijzen van producten, waardoor die nog duurder worden en de koopkracht weer afneemt. Dan moeten de lonen dus nog verder omhoog. Zo moeilijk is dat niet”, aldus Kaag.

 
Deel dit artikel: