Kabinet overweegt ’tokkiestrook’ op de snelweg

Foto: Split Second Stock / Shutterstock.com

De kans is groot dat de maximumsnelheid op alle snelwegen in ons land wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Het kabinet hoopt op die manier de stikstofuitstoot te reduceren.

De meeste automobilisten vinden een lagere snelheid geen probleem, maar de maatregel stuit op verzet bij een kleine groep minder sociale automobilisten. Verkeersdeskundige Gerard Oefermans pleit voor een zogenoemde ’tokkiestrook’: een rijbaan waarop egocentrische automobilisten toch 130 mogen rijden.

“Een lagere maximumsnelheid is goed voor het milieu, maar daarmee gaat het kabinet voorbij aan kortzichtige, asociale hufters met een beperkt intellectueel vermogen. Zij hechten misschien geen waarde aan het milieu, maar willen wel twintig seconden eerder op de bouwplaats komen. Voor hen kan een aparte rijstrook een oplossing zijn”, aldus Oefermans.

Alleen op de zogenoemde ’tokkiestrook’ zou een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur moeten blijven gelden. “Laagbeschaafden kunnen op die strook gewoon blijven scheuren, terwijl intelligentere weggebruikers op de andere rijstroken 100 rijden”, legt Oefermans uit.

Bang dat álle automobilisten dan kiezen voor de tokkiestrook hoeven we volgens de deskundige niet te zijn: “Door op de tokkiestrook te gaan rijden zeg je eigenlijk: ‘kijk, ik heb een beperkte geest en houd rekening met niemand’. Een automobilist met een redelijk bevattingsvermogen wil op de tokkiestrook niet gezien worden.”

 
Deel dit artikel: