13 ℃
Vooral ZZP'ers de klos

Kabinet overweegt om ook zwartwerken te gaan belasten

Kabinet overweegt om ook zwartwerken te gaan belasten
Foto: Franco Lucato / Shutterstock.com

De kans is groot dat bouw- en klusbedrijven vanaf volgend jaar ook belasting moeten gaan betalen over hun zwarte klussen. Volgens staatssecretaris Marnix van Rij ontstaat op die manier een eerlijkere verdeling van de lastendruk.

In de bouw- en de klusbranche is het gebruikelijk dat over ongeveer de helft van de inkomsten geen belastingen en sociale premies worden afgedragen. Van Rij noemt deze situatie ‘onwenselijk’. “Eigenlijk is het heel raar dat we nu onderscheid maken tussen witte en zwarte klussen. Voor dit soort bedrijven zouden dezelfde fiscale regels moeten gelden als voor andere ondernemingen”, aldus Van Rij.

Vanuit de klusbranche klinkt stevige kritiek op het plan van de staatssecretaris. Bouw- en klusbedrijven vrezen dat ze inkomsten verliezen als straks over elke klus belasting moet worden afgedragen.

“Dit plan raakt vooral kleine ondernemers en ZZP’ers zoals ik”, zegt klusjesman Erik van Rijmsdonk. “Ik doe vooral kleine klussen voor particulieren, zoals het betegelen van een badkamertje of het vervangen van een afvoer. Het zou natuurlijk ondoenlijk zijn om over ieder klusje belasting te gaan afdragen. Laten we de situatie gewoon houden zoals ‘ie is: de helft wit en de helft zwart. Voor mij persoonlijk heeft dat altijd goed gewerkt.”

 
Deel dit artikel: