16 ℃

Kabinet overweegt autoloze zondag door stikstofcrisis

Foto: YT CC

Binnenkort mag u mogelijk niet meer autorijden op zondag. Het kabinet onderzoekt of een autoloze zondag een oplossing is voor de stikstofcrisis.

In verband met de stikstofuitstoot zijn veel bouwprojecten stilgelegd. Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om de hoeveelheid stikstof in de lucht op andere manieren terug te dringen, zodat bouwprojecten kunnen worden hervat. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is een autoloze zondag. Verschillende partijen, waaronder de ChristenUnie en GroenLinks, zijn voorstander van een autoloze zondag.

Een autoloze zondag is niet nieuw. In de jaren ’70 werd autorijden op zondag al verboden, in verband met de toen geldende oliecrisis. Nu is het klimaat de achterliggende oorzaak. “We hebben te maken met een klimaatcrisis, een stikstofprobleem en slechte luchtkwaliteit in steden. Daar moeten we met z’n allen de schouders onder zetten”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.

Milieudeskundige Iep Klepper vindt de autoloze zondag een prima plan. Nog liever ziet hij dat autorijden helemáál verboden wordt. “De auto wordt vaak gebruikt voor onbelangrijke ritten. Mensen gaan met de auto naar oma, of naar een pretpark. Dan denk ik: is dat nou wel echt nodig?”, aldus de deskundige. “Plezier maken kan ook gewoon thuis, daar hoef je echt niet voor naar de Efteling. En waarom zou je nog op bezoek gaan bij oma? Haar generatie heeft het klimaat verwoest en bovendien hebben ouderen niet lang meer te leven. Niet meer op bezoek gaan hoort bij het proces van afscheid nemen.”

 
Deel dit artikel: