Kabinet overschrijdt excuuslimiet: nu al veel meer excuses aangeboden dan was begroot

Kabinet overschrijdt excuuslimiet: nu al veel meer excuses aangeboden dan was begroot
Foto: YT CC

Het kabinet moet zich opnieuw buigen over het aantal excuses dat namens Nederland kan worden aangeboden. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat het kabinet in de afgelopen maanden veel meer excuses heeft aangeboden dan van tevoren was begroot.

Premier Rutte bood dinsdag excuses aan voor de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Dat gebaar kostte 22 miljard euro. De excuses komen bovenop de excuses die de premier in december al  aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden (227 miljoen) en de excuses aan de ouders die het slachtoffer werden van de toeslagenaffaire (465 miljoen). Hiermee komt het totaal aan excuses dat tot nu toe is aangeboden uit op 22.692.000.000 euro.

Volgens excuuseconoom Paul Kneyper is de excuuslimiet al ruimschoots overschreden. “Namens het kabinet zijn in de afgelopen tijd ontzettend veel excuses aangeboden. Veel meer dan waarop het kabinet had gerekend. Het is nu echt even op”, zegt Kneyper.

Als het kabinet in dit tempo doorgaat met het aanbieden van excuses, dan worden excuusbezuinigingen onvermijdelijk, denkt Kneyper: “In de komende jaren mag het kabinet geen enkele keer sorry meer zeggen om te voorkomen dat de excuuspot nog verder leegraakt. We willen immers dat er genoeg excuses overblijven voor de generaties na ons. Denk bijvoorbeeld aan de excuses in 2030 voor het niet behalen van de klimaatdoelen.”

 
Deel dit artikel: