29 ℃

Kabinet nuanceert inflatiecijfers: “Leven inderdaad duurder, maar ook korter”

Foto: YT CC

Het kabinet is niet onder de indruk van de hoge inflatiecijfers. Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag werd het leven weliswaar duurder, maar ook korter. 

Door de oplopende prijzen van vooral voeding en energie steeg de inflatie vorige maand naar 5,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het gaat om de hoogste inflatie in veertig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Nederlanders voelen de inflatie in hun portemonnee; de kosten van levensonderhoud stegen fors. Toch ziet minister van Financiën Sigrid Kaag ook een lichtpuntje.

“Het leven is inderdaad duurder geworden, maar tegelijk is de levensverwachting door de pandemie flink gedaald”, aldus Kaag. “Hoe korter u leeft, hoe minder u hoeft uit te geven aan bijvoorbeeld voeding en energie. Onderaan de streep is er dus niet veel veranderd.”

Volgens Kaag profiteren vooral ouderen van de lagere levensverwachting: “Wie door corona tien jaar eerder overlijdt, bespaart tien jaar aan voeding, vakanties en huur. Ondanks de inflatie ben je dan dus een stuk goedkoper uit. Dat mag ook weleens gezegd worden.”

 
Deel dit artikel: