Kabinet komt met routekaart EK voetbal

Foto: Puwadol Jaturawutthichai / Alexandros Michailidis / Dimensi Design / Shutterstock.com

Vanuit de overheid is een routekaart opgesteld die het Nederlands Elftal moet begeleiden naar winst in het EK voetbal. Een vergelijkbaar succes als in 1988 ligt hiermee binnen handbereik. De routekaart werd donderdagavond toegelicht door demissionair premier Rutte.

De kernpunten van de strategie zijn gericht op een neerzetten van hoge mate van spelkwaliteit wat wordt gewaarborgd door effectieve overmacht op iedere tegenstander. Door de kansen die hieruit voortkomen goed te benutten, kan keer-op-keer een overwinning worden behaald.

“Vanuit de basis geldt een logische opbouw door van linie naar linie te spelen. Door vervolgens dominant te zijn op het middenveld, kan met een hoge mate van snelheid van de spelers voorin de aanval in scoringspositie worden gebracht. Als de kansen goed benut worden, sta je snel op voorsprong”, aldus Rutte.

Voorwaarde is wel dat spelers geen egoïsme tonen en teamspirit uitstralen. Met verrassende acties of een vergroting van het aantal kopkansen moet Oranje de voorsprong verder uitbouwen. Lukt dat niet, dan moet de ploeg veerkracht tonen. Het begint door gelijk druk te zetten op de eigen helft van de tegenstander door op de bal te jagen. Bij voldoende vertrouwen op een ijzersterke verdediging is het middenveld minder van belang. Het hebben van een topkeeper die in vorm is, haalt desnoods nog het risico van de counter eruit.

Het kabinet houdt ook rekening met een tegenvallend scenario. Rutte: “Dan is het slechts een kwestie van de juiste wissels op het juiste moment. Op die manier buig je een achterstand om in een voorsprong en heb je de wedstrijd na wat meer moeite alsnog in de tas.”