Kabinet gaat veestapel met 30 procent verminderen: “We kunnen ons vlees beter uit China halen”

Foto: Clara Bastian / Shutterstock.com

Het kabinet gaat de Nederlandse veestapel binnen tien jaar met 30 procent terugdringen. Hiermee zal volgens het kabinet het milieu de grote winnaar zijn.

De veestapel moet met bijna één derde zijn geslonken in 2032. Volgens het kabinet heeft dit een enorme positieve invloed op de stikstofuitstoot. En dat is weer goed nieuws voor de planeet. Want minder stikstof in Nederland betekent volgens het kabinet dat de leefbaarheid wordt vergroot. En dus zullen Nederlandse veeboeren worden uitgekocht. Voor de plannen heeft het kabinet een slordige 30 miljard vrijgemaakt.

Landbouwminister Staghouwer zegt opgetogen te zijn dat de kogel eindelijk door de kerk is: “Al jaren wordt gesoebat over het reduceren van stikstof in ons land. Nu ligt er eindelijk een plan waarmee we als Nederland kunnen laten zien dat we het milieu zeer serieus nemen. Een reducering van 30 procent is revolutionair. Wij maken hiermee wereldwijd goede sier. Nu kan iedereen zijn lapje vlees uit China halen. Hoe mooi is dat?”

De grote afstand tussen China en Nederland is volgens de minister geen bezwaar: “Met het vliegtuig ligt het in no-time in de Europese schappen. En, een extra voordeel, door deze toenemende vraag zal de technologie in China razendsnel verbeteren. Met een beetje geluk zijn zij over twintig jaar net zo ver met milieutechnische ontwikkelingen en dierenwelzijn als onze boeren nu. Voor iedereen dus een win-win situatie.”

 
Deel dit artikel: