17 ℃

Kabinet gaat aantal boeren flink reduceren: “Goed om voor ons voedsel afhankelijk te zijn van het buitenland”

Kabinet gaat aantal boeren flink reduceren: “Goed om voor ons voedsel afhankelijk te zijn van het buitenland”
Foto: Martinbertrand.fr / Shutterstock.com

Het kabinet heeft laten weten dat Nederland in 131 gebieden 70 procent minder stikstof moet gaan uitstoten. Om dat te bereiken, moeten veel boeren de komende jaren hun bedrijf opdoeken. Volgens het kabinet is minder voedsel produceren de beste manier om toekomstbestendig te worden.

Nederlandse boeren zullen het grootste slachtoffer worden van de doelstelling van het kabinet om de stikstofuitstoot drastisch te verminderen. Het kabinet heeft besloten dat vooral het produceren van voedsel fiks moet verminderen, zodat meer huizen kunnen worden gebouwd in de grote steden. Minister van Natuur en Stikstof Van Der Wal is duidelijk over haar keuzes: “De tijd dat we het produceren van voedsel belangrijk vonden ligt gelukkig ver achter ons. De mensheid wordt gelukkig van veel stenen, niet van veel aardappelen.”

Premier Mark Rutte is het roerend eens met de conclusie van zijn minister: “Voedsel produceren is een achterhaalde industrie. Dat moeten we overlaten aan opkomende economieën die nog brood zien in deze industrie met lage marges en weinig toegevoegde waarde. Het is voor iedereen beter als we voor ons voedsel afhankelijk gaan worden van guitige landjes als China, India en Rusland. Dat is een constructie die ook voor andere grondstoffen al jarenlang werkt. Kijk bijvoorbeeld naar zonnebloemolie. Vroeger maakten we dat allemaal zelf. Nu halen we het gewoon uit Oekraïne. En dat gaat prima.”

 
Deel dit artikel: