16 ℃

Kabinet bespaart honderden euro’s door twee nieuwe kerncentrales ook in Borssele te bouwen: “Daar hebben ze al jodiumpillen”

Kabinet bespaart honderden euro’s door twee nieuwe kerncentrales ook in Borssele te bouwen: “Daar hebben ze al jodiumpillen”
Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Ook de twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, komen in het Zeeuwse Borssele. Op die manier bespaart het kabinet honderden euro’s aan jodiumpillen.

In Borssele staat al een kerncentrale en de twee nieuwe centrales komen er vlak naast. “Omwonenden in Borssele hebben al jodiumpillen in huis, voor het geval er een ongeluk plaatsvindt waarbij radioactiviteit vrijkomt. Zouden we de nieuwe centrales ergens anders bouwen, dan zouden we ook dáár jodiumpillen moeten gaan uitdelen. Dat zou het hele project honderden euro’s duurder maken”, legt minister Jetten voor Klimaat en Energie uit.

Toch hoeven de inwoners van Borssele volgens Jetten niet bang te zijn voor een ramp, ook niet als het aantal kerncentrales in het dorp straks is verdrievoudigd: “Moderne kerncentrales zijn heel erg veilig. Maar mocht het tóch misgaan, dan is het in ieder geval in Borssele. Je moet er niet aan denken dat een kernramp ergens anders plaatsvindt.”

 
Deel dit artikel: