17 ℃

Kabinet: “Avondklok vooral bedoeld tegen mensen die midden in de nacht gaan winkelen”

Foto: YT CC

Het kabinet wil een avondklok invoeren om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Als de Kamer met de avondklok akkoord gaat, mag op enkele uitzonderingen na niemand zich tussen 20:30 uur en 04:30 op straat bevinden.

Demissionair premier Rutte heeft de avondklok toegelicht in een persconferentie: “We hebben onderzocht op welke uren de meeste besmettingen plaatsvinden. En dat is midden in de nacht, rond een uurtje of drie”, aldus de premier.

De avondklok is vooral bedoeld om te voorkomen dat mensen midden in de nacht gaan winkelen: “We weten dat honderdduizenden mensen in het holst van de nacht hun bed uit komen, naar het winkelcentrum kruipen en daar proberen te shoppen. We hadden gehoopt dat de winkelsluiting voldoende was, maar we zien nog steeds dat mensen midden in de nacht naar buiten gaan om toch aan de deuren van winkels te gaan voelen.”

Is er een kans dat de avondklok wordt uitgebreid met een dagklok? “Nee, dat is voorlopig niet aan de orde”, aldus Rutte. “Sinds het begin van de coronacrisis zijn overdag toch al veel minder mensen op straat.”

 
Deel dit artikel: