Kabinet akkoord met Derde, Vierde en Vijfde Kerstdag

Foto: YT CC

Kerst duurt dit jaar tot en met 29 december. Met de invoering van een tijdelijke Derde, Vierde en Vijfde Kerstdag wordt het mogelijk om meer familieleden te ontvangen. 

Om besmettingen te voorkomen luidt het advies om per Kerstdag niet meer dan vier personen thuis te ontvangen. Toch willen grote families tijdens de Kerstdagen graag alle (klein)kinderen kunnen ontvangen. Het kabinet komt hieraan tegemoet met de invoering van drie extra Kerstdagen.

Demissionair minister De Jonge maakte vanmiddag de voorlopige bezoekplanning bekend. Deze is als volgt:

Eerste Kerstdag (25 december): (schoon)ouders of stiefouders

Tweede Kerstdag (26 december): maximaal vier kinderen of maximaal twee kinderen met aangetrouwde partners

Derde Kerstdag (27 december): eerstelijns (volbloed) kleinkinderen met een maximum van vier

Vierde Kerstdag (28 december): partners van kleinkinderen of maximaal vier (achter)neven en (achter)nichten

Vijfde Kerstdag (29 december): ex-partners en (stief)kinderen waarvoor een omgangsregeling is getroffen

Verspreid over de vijf Kerstdagen mag thuis een (uitgebreider) kerstdiner worden geserveerd. Anders dan in voorgaande jaren mag het kerstdiner op Tweede, Derde, Vierde en Vijfde Kerstdag niet bestaan uit kliekjes van voorgaande dagen. Dit om kruisbesmetting te voorkomen.

Eventuele kerstcadeaus worden met gestrekte hand gegeven, waarbij de afstand tussen de gever en de ontvanger minimaal anderhalve meter bedraagt. Kerstliederen mogen met gesloten mond zachtjes meegeneuried worden, met uitzondering van ‘We all stand together’ van Paul McCartney, wat überhaupt geen kerstliedje is.

Later deze week komt het kabinet met de planning voor de jaarwisseling, waarbij beurtelings ook vrienden en buren mogen worden uitgenodigd. In verband daarmee duurt Oudejaarsavond dit jaar van 31 december tot en met 16 januari.

 
Deel dit artikel: