13 ℃

Kaag zenuwachtig bij debat: “Het leek wel of ik een hete aardappel in de keel had”

Foto: YT CC

D66-leider Sigrid Kaag was zichtbaar en hoorbaar zenuwachtig bij haar eerste grote televisiedebat. Volgens de lijsttrekker zelf had dat vooral effect op haar stem en uitspraak.

Het grote lijsttrekkersdebat bij RTL4 was het eerste grote debat op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Voor Sigrid Kaag was dit haar vuurdoop. De D66-leider was zichtbaar zenuwachtig. Daardoor leek haar stem niet aan te sluiten bij haar imago als ‘vrouw van het volk’. Dit tot grote spijt van Kaag zelf: “Door de zenuwen leek er een enorme hete aardappel in mijn keel te zitten. De kiezer zou daardoor per vergissing kunnen denken dat ik een kakkineuze vrouw met een bekakte stem ben.”

Kaag vermoedt dat deze bekakte stem en haar afstandelijke timbre tijdens dit debat eenmalig was: “Als ik iets heb geleerd aan de universiteit van Oxford en bij het Clingendael instituut, dan is het wel dat bekakt praten een enorme afstand schept tot het ordinaire volk. Dat is als politica uiteraard het laatste wat ik wil. En daarom zal ik komende week, samen met enkele hoogleraren, nog eens de beelden van André Hazes gaan bestuderen zodat ik mijn volkse en nederige kant de komende weken nog beter kan acteren.”

 
Deel dit artikel: