17 ℃

Kaag openhartig: “Mes in de rug van Remkes is nodig voor nieuwe, integere bestuurscultuur”

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Kick Smeets / Flickr CC

D66-leider Sigrid Kaag heeft vandaag uitgelegd waarom zij het spreekwoordelijke mes in de rug van informateur Johan Remkes heeft gestoken. Volgens haar kon zij niet anders om een integere bestuurscultuur af te dwingen.

Gisteren kwamen bij meerdere politiek verslaggevers appjes binnen van D66 over het feit dat informateur Johan Remkes twee borreltjes had gedronken tijdens de gesprekken met zes fractievoorzitters. Hiermee wilde D66 het formateurschap van Remkes ondermijnen. De meeste verslaggevers besloten om niets te doen met deze informatie aangezien het niets meer was dan een lafhartige spin van een partij in moreel verval. Alleen politiek verslaggever Xander van der Wulp gebruikte de informatie om te laten zien hoe verziekt de verhoudingen tussen D66 en andere partijen zijn.

D66-leider Sigrid Kaag heeft inmiddels laten weten dat een mes in de rug van Remkes vooral moet worden gezien als een poging om de politieke slangenkuil weer integer en zuiver te maken: “Twee borreltjes zijn natuurlijk geen reden om iemand te slachtofferen. D66 is immers opgericht door iemand die liever twee flessen wijn dronk tijdens het diner dan twee miezerige borreltjes. Maar het is voor ons een uitgelezen mogelijkheid om onze tegenstanders te verwonden en te verpulveren. Want alleen wij, de top van het onkreukbare, deugdzame in intens fatsoenlijk D66, kunnen zorgen voor een daadwerkelijk integer bestuur. En als wij daarvoor onze tegenstanders moet vernederen, kaltstellen en vermorzelen, dan zij het zo. Alles voor een fatsoenlijk en rechtvaardige toekomst.”

 
Deel dit artikel: