21 ℃

Kaag heeft geleerd van fouten in Afghanistan en gaat alle ambassades naar Nederland halen

Foto: Martinbertrand.fr / Shutterstock.com

“Nooit meer”, zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag bij de presentatie van haar plannen. “We moeten lessen trekken uit de onwenselijke situatie in Afghanistan waar ambassadepersoneel in groot gevaar is gebracht door niet tijdig te evacueren.”

Hiermee erkent Kaag dat Nederland op zijn minst nalatig is geweest, maar ze komt ook met een oplossing. Per direct komt er een operatie op gang om alle Nederlandse ambassades in het buitenland te verhuizen naar Nederland.

Nederland heeft 214 ambassades die nu nog verspreid over de wereld gevestigd zijn. “Dat is sowieso erg onhandig”, aldus Kaag. “Ik moet soms urenlang reizen om een bezoek te brengen aan een Nederlandse ambassade. Het is veel praktischer als alle Nederlandse ambassades gewoon bij elkaar zitten.”

Kaag heeft de provincie Limburg aangewezen als vestigingsplaats van de enorme hoeveelheid Nederlandse ambassades: “Dan heeft het ambassadepersoneel toch het gevoel in het buitenland aan het werk te zijn. En echt niemand hoeft bang te zijn dat wie ook ter wereld ook maar enige interesse heeft om dat gebied te veroveren.”

 
Deel dit artikel: