15 ℃

Kaag: “Accijnsverhoging op alcohol niet bedoeld als persoonlijke aanval op Gideon van Meijeren”

Kaag: “Accijnsverhoging op alcohol niet bedoeld als persoonlijke aanval op Gideon van Meijeren”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com / Davide Heijmans / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

DEN HAAG - Het kabinet lijkt met een accijnsverhoging op alcohol een persoonlijke aanval te hebben geopend op FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. Toch is de maatregel niet zo bedoeld, zegt demissionair minister Sigrid Kaag van Financi├źn.

Vandaag maakte het kabinet bekend dat de prijs van alcoholische drank volgend jaar flink wordt verhoogd. De maatregel lijkt bedoeld om Kamerlid Gideon van Meijeren rechtstreeks in de portemonnee te raken. Maar minister Kaag bezweert dat de voorgenomen accijnsverhoging geen direct verband houdt met het alcoholgebruik van Van Meijeren.

“Het kabinet trekt 2 miljard euro uit om de koopkracht van vooral huishoudens met een minimuminkomen op te krikken en gezinnen te helpen die in de armoede dreigen te belanden. Het plan wordt onder meer gefinancierd met een accijnsverhoging op alcohol. De accijnsverhoging is absoluut geen persoonlijke aanval op de heer Van Meijeren of diens drankgebruik“, benadrukt Kaag.

“Mocht de accijnsverhoging op alcoholische drank leiden tot een afname van de alcoholconsumptie door de heer Van Meijeren, de heer Van Haga, of welk Kamerlid dan ook, dan zou dat uiteraard een prettige bijkomstigheid zijn”, aldus Kaag. “Maar niet meer dan dat.”

 
Deel dit artikel: