Kaag accepteert functie van premier

Foto: RVD / Nia Palli / Ministerie van Buitenlandse Zaken / Wiki Commons CC

Er lijkt eindelijk weer schot te zitten in de vastgelopen formatie-onderhandelingen. Sigrid Kaag is onder strikte voorwaarden bereid om premier te worden. Dat zei de D66-leider vrijdagmiddag in een gesprek met informateur Mariëtte Hamer.

Aanvankelijk werd gedacht dat de functie van premier te ver onder haar niveau zou zijn. “Dat is natuurlijk ook zo, maar ik denk dat dit land nu behoefte heeft aan een intelligente, sterke leider om de saamhorigheid in de samenleving te herstellen. Iemand met een charismatische uitstraling, visie en ervaring op het hoogste politieke niveau. Een leider die niet onderdoet voor mensen als Lincoln, Churchill en Gandhi. En dan kom je automatisch bij mij uit”, aldus Kaag.

Kaag stelt wel enkele voorwaarden aan haar premierschap. Zo wil ze gedurende haar hele regeerperiode ‘carte blanche’ van de Tweede Kamer: “Nederland mag dankbaar gebruikmaken van al mijn capaciteiten. Dat mag je gerust een buitenkans noemen. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat ik daarbij voor de voeten word gelopen door een Kamerlid dat bij wijze van spreken vorige week nog met een burn-out op de bank lag.”

 
Deel dit artikel: