Justitie onder de indruk van ontsnapte tbs’er: “Eindelijk eens een patiënt die tot in het buitenland komt”

Justitie onder de indruk van ontsnapte tbs’er: “Eindelijk eens een patiënt die tot in het buitenland komt”
Foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com / Politie

KADAN - De tbs’er die drie weken geleden wist te ontsnappen in Groningen is opgepakt in Tsjechië. Het OM meldt dat de 33-jarige Mouloud M. is aangehouden in Kadan, in het westen van het land.

Hoewel de man is gepakt, is Justitie toch onder de indruk van het feit dat hij helemaal tot in Tsjechië wist te geraken. “Ja, fantastisch natuurlijk”, laat tbs-deskundige Wichert Gradenier weten. “Wij praten niet over mensen met beperkingen, maar mensen met mogelijkheden. Dit bewijst maar weer dat je ver kunt komen als je echt wil. Daar kun je alleen maar respect voor hebben.”

Bij Justitie gaan ondertussen steeds meer stemmen op voor het aanleggen van een speciaal bos waarin tbs’ers zich kunnen verstoppen. “We begrijpen ondertussen dat die mensen de drang hebben om te ontsnappen, maar wanneer ze dit in een speciaal bos doen, heeft het minder maatschappelijke impact”, legt Gradenier uit.

“Zo’n ontsnapping geeft een cliënt een enorme boost aan zijn zelfvertrouwen”, weet Gradenier. “Het is altijd fijn als een cliënt een stukje initiatief toont. Wij proberen mensen zo goed mogelijk te begeleiden, maar het is natuurlijk nog mooier als een tbs’er zélf het initiatief neemt voor zijn terugkeer in de samenleving.”

 
Deel dit artikel: