Joost (42) is binair: “Ik heb me nooit een vrouw gevoeld”

Joost (42) is binair: “Ik heb me nooit een vrouw gevoeld”
Foto: Nenad Cavoski / Shutterstock.com

APELDOORN - “Als kind was ik al heel jongensachtig. Toen ik in de puberteit nog steeds geen vrouwelijke gevoelens had, kreeg ik in de gaten wat er aan de hand was”, vertelt de 42-jarige Joost Bijninga uit Apeldoorn. 

Naar schatting 8,2 miljoen mannen in Nederland hebben in meer of mindere mate binaire gevoelens. Ook Joost is binair. Dat betekent dat hij zich volledig identificeert als slechts één van de beide geslachten. “In mijn geval het mannelijke”, legt hij uit.

“Ik zie eruit als een man, ik praat als een man en ik vóel me ook een man”, vertelt Joost. “En dan krijg je al gauw te maken met allerlei vooroordelen. Mensen verwijten mij dat ik bekrompen ben, of zelf intolerant. Zelf zie ik dat niet zo. Ik heb niets tegen mensen die minder binair zijn dan ik. Echt niet. En dan de woorden die ik naar mijn hoofd geslingerd krijg. ‘Gozer’, ‘kerel’ of ‘dude’, zeggen ze. Ik schrik er al niet meer van.”

Zijn ouders en ook zijn vriendin hebben inmiddels geaccepteerd dat Joost binair is. Toch komt hij in de praktijk nog vaak in moeilijke situaties. “Als ik moet plassen en vertel dat ik binair ben, dan wijzen mensen meteen naar het mannentoilet”, vertelt Joost. “En vrouwen doen heel hysterisch als ik als binaire man hun kleedkamer binnenkom, zelfs als ik daar alleen maar eventjes wil kijken.”

 
Deel dit artikel: