14 ℃

Joops (65) lichaam verandert langzaam in een ridder

Foto: Jan van der Wolf / Drop of Light / Bolyuk Studio / Shutterstock.com

De artsen dachten dat Joop reuma had, maar er bleek iets heel anders aan de hand. Joop Stemerdink (65) is een van de vijftien mensen in Nederland die langzaam verridderen.

“Het begon vier jaar geleden met mijn knieën”, herinnert hij zich. “Al gauw zaten mijn hele benen in het metaal. Lopen ging steeds moeilijker. Daarna was ook mijn bovenlichaam aan de beurt. Mijn borst is al voor tachtig procent bedekt.”

Joop ging vervroegd met pensioen, want werken gaat niet meer: “Bewegingen die voor u heel simpel lijken, zijn voor mij loodzwaar. Even naar de supermarkt is al een flinke opgave. Je sleept toch zo’n dertig kilo ijzer mee.”

Het proces van verriddering gaat steeds sneller en vooralsnog hebben de artsen geen behandeling voor Joops aandoening. “Ik probeer ermee te leven, voor zover dat gaat. Maar ik weet natuurlijk waar het naartoe gaat. Volgens de artsen zit ik over een jaar of twee helemaal in een harnas.”

Omdat Joops aandoening zo zeldzaam is, heerst er in de samenleving veel onbegrip. “De blikken van mensen op straat als ze me zien. Dat vind ik het moeilijkst”, zucht hij. “Ze nemen me niet serieus, of ze denken dat ik een of andere mafkees ben. Maar geestelijk is er juist niets met me aan de hand. Dat vinden mensen soms heel moeilijk te begrijpen.”

 
Deel dit artikel: