
AMSTERDAM - Tachtig jaar na de bevrijding komen nog steeds nieuwe verhalen over de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog naar buiten. Joop Barendijk (98) worstelt nog dagelijks met zijn pijnlijke verleden. Tijdens de donkere bezettingsjaren las hij ochtend na ochtend De Telegraaf. Met trillende handen en vochtige ogen doet Joop zijn verhaal: “Ik wist dat het fout was, maar ik was jong en onwetend. Ik liet me misleiden door het gemak van het grote lettertype en de sportbijlage.”
Joop, woonachtig in de Amsterdamse Jordaan, heeft zich decennialang stilgehouden over zijn duistere Telegraafverleden. Nu, op hoge leeftijd, zoekt hij openlijk vergeving voor zijn morele misstap. “Als ik terugdenk aan mijn abonnement in de Tweede Wereldoorlog voel ik weer die schaamte”, zucht hij. “Iedere ochtend liet ik mijn hersenen vergiftigen met nazistische bagger. Ik wist wel dat De Telegraaf braaf publiceerde wat de moffen dicteerden, maar ik kon de verleiding van de sappige clickbaitkoppen niet weerstaan.”
Nog schrijnender vindt Joop dat De Telegraaf anno 2025 nog stééds wordt gelezen: “Als ik nu jonge mensen zie die vrijwillig die sensatiezucht lezen, de ultraconservatieve columns van Rob Hoogland, de aufwiegelung van Wierd Duk, dan breekt mijn hart. Waar hebben we dan al die jaren voor gevochten?”