19 ℃

Jongeren onder de indruk van klimaatspeech Greta Thunberg

De donderspeech van de 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg heeft diepe indruk gemaakt op haar leeftijdsgenoten. Ook bij Nederlandse jongeren is haar waarschuwing hard aangekomen.

Nikolay Gyngazov / Shutterstock.com / YT CC

De jonge Greta Thunberg gaf maandag een emotionele toespraak tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties. Ze riep op tot meer maatregelen om de wereld te redden van de klimaatverandering, zodat de aarde ook voor de jonge generatie leefbaar blijft.

Op een hangplek in Hoofddorp praat een groepje scooterjongeren na over de klimaatspeech. De 17-jarige Daan Willtura komt net aanrijden. “Greta heeft helemaal gelijk”, schreeuwt hij over het geluid van zijn opgevoerde scooter. “Onze ouders hebben de aarde kapotgemaakt, met hun stinkende auto’s en vieze fabrieken.”

Op de parkeerplaats van McDonald’s vinden we nog meer jongeren. Ook zij praten over de toespraak van Thunberg. “Deze meisje heeft een punt, man”, zegt een jongen van een jaar of 15, kauwend op een Big Mac. “Het is de schuld van die kk ouderen. Die hebben alles vervuild. Die moeten echt wat gaat doen, man. Voor het milieu, snap je?” Dan rijdt het groepje door. Ze maken hun vierde rondje door de McDrive.

Ook op social media praten jongeren over de waarschuwing van Thunberg. Influencer KayleeBeauty (22) meldt op Instagram: “Wow! Onwijs goeie speech van Greta! Nu lekker genieten op Bali en volgende week naar Thailand :-D”

 
Deel dit artikel: