17 ℃
Onderduiken of het land uit

Jonge boeren proberen mobilisatie Farmers Defence Force te ontlopen

Jonge boeren proberen mobilisatie Farmers Defence Force te ontlopen
Foto: MyStockVideo / Shutterstock.com

Nu er na maanden onderhandelen nog steeds geen stikstofakkoord is, wordt de kans dat Farmers Defence Force reservisten gaat oproepen steeds groter. Daarvoor waarschuwt agrarisch verslaggever Frits Fijnacker. 

“Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever ging aanvankelijk uit van een snelle interventie om de stikstofplannen van tafel te krijgen. Maar nu de strijd langer duurt, heeft Van den Oever nog maar weinig opties over. De actievoerende boeren zijn moegestreden of zitten vast. Van den Oever kan dan weinig anders doen dan het mobiliseren van de reserveboeren”, aldus Fijnacker.

Veel jonge boeren zijn doodsbang voor de oproep. Fijnacker: “Het gaat om jonge mannen tussen de 18 en 55 jaar, meestal zonder enige militaire training. Als je die naar Den Haag stuurt, zijn ze gewoon waterkanonnenvoer.”

Nu de geruchten over de mobilisatie steeds concreter worden, proberen veel jonge boeren onder te duiken of het land te ontvluchten. Op de A12 richting Duitsland en de A16 richting België stonden vandaag al lange files van tractoren.

 
Deel dit artikel: