13 ℃

Johan Remkes praat met de boeren: wat weten we over hem?

Johan Remkes praat met de boeren: wat weten we over hem?
Foto: YT CC

Na weken van demonstraties, blokkades en vernielingen is bemiddelaar Johan Remkes om tafel gegaan met boerenorganisaties om te praten over de stikstofplannen van het kabinet. Remkes is geen onbekende in de politiek, maar wat weten we over hem?

Johan Remkes werd geboren in het Groningse dorp Zuidbroek. Zelf komt Remkes dus ook van het platteland. Andere politici vinden Remkes soms moeilijk te verstaan.

Remkes staat bekend als een echte bemiddelaar. Al tijdens zijn jeugd suste hij ruzies tussen klasgenoten op het schoolplein. “Kom, schud elkaar de hand”, zei hij altijd na een geslaagde bemiddelingssessie.

Remkes had een belangrijke rol in de Cubacrisis (1962). Het conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie over de stationering van kernraketten in Cuba liep bijna uit de hand. Door Johan Remkes als bemiddelaar naar voren te schuiven, werd het conflict gesust en ontsnapte de wereld aan een kernoorlog.

De moord op Martin Luther King zou niet hebben plaatsgevonden als Johan Remkes de kans had gekregen om te bemiddelen, zei de toenmalige Amerikaanse president Johnson.

In het Formule 1-seizoen van 2021 stond Lewis Hamilton lange tijd bovenaan in het klassement. Pas na bemiddeling door Johan Remkes kon Max Verstappen alsnog het kampioenschap binnenslepen.

Na zijn bemiddeling tussen de boeren en de overheid reist Johan Remkes door naar Ankara, waar hij zal bemiddelen tussen de Russen en vertegenwoordigers van Oekraïne. Daarna vliegt Remkes door naar Taiwan.

 
Deel dit artikel: