19 ℃

Johan overleefde de watersnoodramp

Foto: Michael Jung / Shutterstock.com

In Zeeland wordt zondag de watersnoodramp herdacht. Precies 68 jaar geleden werd het zuidwesten van Nederland getroffen door een allesverwoestende watersnood. Ruim 1.800 mensen kwamen om. Johan overleefde de ramp.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken op talloze plaatsen in ons land de dijken door. Een hevige orkaan in combinatie met springtij zette in korte tijd een groot gebied onder water.

Johan van Kapelle (87) kan zich weinig meer van die fatale nacht herinneren. “Ik had die avond flink zitten zuipen. Vrienden over de vloer, lekkere wijven erbij, je weet wel hoe dat gaat. Op een gegeven moment gooide iemand een zak weed op tafel. Aan het einde van de avond was ik helemaal wappie”, herinnert hij zich.

De volgende ochtend werd Johan wakker in zijn eigen braaksel. “Hoofdpijn, droge bek, ik was gruwelijk beroerd”, weet hij nog. “Ik had in mijn eentje twee flessen Bacardi leeggetrokken. Vreselijk. Ik moet ongelofelijk veel alcohol in mijn bloed hebben gehad. Achteraf bezien heb ik geluk gehad. Ik had wel dood kunnen zijn.”

 
Deel dit artikel: